Škola Bowlingu

08/01/2011 17:39

 

Škola bowlingu začíná

 

Češi se do bowlingu, jehož historie prý sahá až do doby 3 200 let před Kristem, zamilovalifoto: Michal Šula, MF DNES

Češi se do bowlingu, jehož historie prý sahá až do doby 3 200 let před Kristem, zamilovali

Bowling je v Česku nesmírně populární. Jen si zkuste zajít v pátek večer do herny bez rezervace.

V Evropě neexistuje jediný profesionál! Ale řekněte sami: copak jste někdy nehráli bowling? Anebo se alespoň nedívali nebo neslyšeli, jak hrají kamarádi?

Sehnat volnou dráhu? Nemožné.

Češi se do bowlingu, jehož historie prý sahá až do doby 3 200 let před Kristem, zamilovali.

Tady je důkaz: v roce 1997 bylo evidováno pouze 39 hráčů bowlingu, tehdy se v Česku s organizací začínalo. Dnes je evidováno přes pět tisíc hráčů. A další desetitisíce hrají bez evidence.

"Lidé ale bowling stále berou jenom jako hospodskou zábavu. To je omyl. Je to normální sport, kterému se dá strašně lehce propadnout," podotýká česká reprezentantka Kateřina Beštová, která hrála bowling v Americe, kde také získala trenérský certifikát, jímž se pyšní jako jediná v Česku.

V následujících pěti týdnech vám vždy ve čtvrtek Beštová v exkluzivním seriálu MF DNES poradí, jak správně bowling hrát, jaké vybavení potřebujete, jakou zvolit taktiku. Seriál vychází každý čtvrtek v deníku MF DNES a na portálu iDNES.cz.

Také vysvětlí, proč stále více hráčů propadá kouzlu excentrického bowlingu. Stejně jako ona. Možná jste právě tohle nevěděli. Bowling se dělí na dva druhy: 1. rovinový (amatérský), 2. excentrický (sportovní).

Jaké jsou rozdíly? Rovinový bowling preferuje stále většina lidí, kteří si chodí zahrát s přáteli. Jak je patrno z názvu, koule se hází proti kuželkám rovně. Kouli se třemi otvory na prsty vám půjčí v každé herně stejně jako boty.

Nic víc nepotřebujete.

A excentrický bowling? To už je věda. Vlastní vybavení je nutnost, stejně jako koule vrtaná na míru, která má vyosené jádro, aby mohla před kuželkami "zatočit" a vrážet do nich ze strany.

"Ti nejlepší rovináři jsou schopni házet průměrně maximálně kolem 190 bodů za hru a ti nejlepší hráči sportovního bowlingu i o 50 kuželek na průměru více," srovnává Beštová. "Každopádně úplní začátečníci by měli házet aspoň stovku, to je takový základ."

Sama má osobní rekord 296 bodů za jednu hru. Na vysněnou třístovku, což je v bowlingu maximální hranice označovaná jako Perfect Game, zatím čeká. "Jednou ji pokořím," je si jistá Beštová.

Co vy? Jaký máte osobní rekord? Nepřesáhli jste ještě stovku?

Pak je teď ta pravá chvíle, kdy s bowlingem pořádně začít.