Historie bowlingu

05.05.2012 23:12

Bowling má dlouhou a bohatou historii a dnes je jedním z nejpopulárnějších sportů na světě. Britský antropolog Sir Flinders Petrie, objevil v roce 1930 sbírku předmětů v dětské hrobce v Egyptě, jenž se mu jevila, jako počátky primitivního bowlingu. Jestliže byl tento odhad či domněnka správná, tak vedou první stopy bowlingu až do dob 3200 let před Kristem. Až do této doby prohlašoval německý dějepisec William Pehle, že bowling pochází z jeho země a to z dob okolo roku 300 našeho letopočtu. V podstatě se bowlingu dostává první větší pozornosti až v Anglii, v roce 1366, kdy král Edwarda III. údajně přesunul pozornost z lukostřelby na tento sport. A to je téměř jisté, že bowling byl populární až po dobu panování Jindřicha VIII.

Postupem času došlo k mnoha změnám v pravidlech hry a rovněž ve hrách, které bychom mohli řadit do stejné skupiny her, jako byl bowling. Je vidět, že hry se vyvýjely velmi pomalu a dlouhodobě.

Nepochybně angličtí, holadští a němečtí osadníci, přivezli do Ameriky odlišné způsoby bowlingu. První zmínka ve vážné americké literatuře přísluší Washingtonu Irvingovi, kdy "Rip Van Winkle probudí zvuk padajících kuželek". První ustálený americký bowling byl pravděpodobně trávníkový bowling v prostorách New York's Battery area ( vojenské baterie ). Nyní srdce finanční oblasti. Obyvatelé New Yorku toto místo nazývají "Parcela bowlingového trávníku".

Hra měla v Americe své vzestupy, ale prožila si i své období úpadku. Connecticutský zákon v r. 1841 postavil bowling mimo zákon, jelikož se ukázal jako nebezpečný hazard, avšak jako častá záminka pro prohrávající sloužila výmluva "špatná údržba" venkovních bowlingových drah. Proto se vlivní průmyslový magnáti rozhodli instalovat bowlingové dráhy do krytých budov i když ze začátku výhradně pro své vlastní potěšení. Celá událost však zvýšila popularitu hry.

Doba, kdy se hra nejvíce rozvíjela nejde s přesností popsat. V některých státech se však stala okolo r. 1800 převládajícím sportem např. ve městech New York, Ohio nebo Illinois. Jakkoliv se rozcházely určité míry míče (koule) podle jednotlivých regionů, Joe Thum povoláním restauratér, všechny rozdíly standartizoval a vytvořil reprezentaci z různých bowlingových klubů. V září, r. 1895 v Beethoven Hall v New York Cityse zrodil Americký bowlingový kongres. Ženy se o bowling začaly zajímat až v druhé polovině 19. století. Do té doby měli jenom muži Americký bowlingový kongres. V roce r. 1917 se však zrodil ženský mezinárodní kongres v St. Louis. Předseda Dennis Sweeney, vyzval favoritky ženské ligy k uspořádání bowlingového turnaje, aby následně založily Ženský národní bowlingový kongres.

Ve stejné době došlo k velkému rozvoji bowlingové technologie. Nejdříve se vyráběla koule z velmi tvrdého dřeva, ale v r. 1905 byla uvedena první opravdova bowlingová koule "Evertrue" a brzy poté byl Brunswick Corporation zdárně podpořen, tzv. Mineralite ball. Tato koule lákala své příznivce bowlingu svým tajemným složením. Po řádné organizaci a odsouhlasení všech norem, získal bowling na popularitě. Ovšem jiný technologický průlom nastartoval novou etapu velkého vzrůstu. Pan Patterson, víceprezident American Machine a Foundry Company, získal pro společnost patent Gottfrieda Schmidta - automatický zvedač kuželek.

První obchodní instalace byla provedena v Michiganu v r. 1951 a později v r. 1952 byla produkce modelů zahájena. Přístroje však vyžadovaly velkou pozornost. Mechanikové musí udržovat bowlingové zařízení několik hodin denně.

Televizní experiment s bowlingem v letech okolo 1950, kdy hra byla čím dál populárnější, je vysvětlující. NBC, rozhlasová stanice pro "Championship Bowling" přišla jako první s rozhlasovým zpravodajstvím z bowlingu. Zpravodajství šířila pomocí živé show "Make That Spare", Celebrity Bowling, a "Bowling For Dollars". V r. 1961, ABC přišlo s prvním televizním přenosem soutěžního klání "Pro Bowlers Association". Následovaly další. Zakladatel, jednatel a podnikatel Eddie Elias, vlastník PBA založil Pro Bowlers Tour, který se stal oblíbeným pořadem na vlnách ABC. Ani rozhlasový či televizní přímí přenos z ženského bowlingu, přesněji z Ladies Pro Bowlers Tour, na sebe nenechal dlouho čekat. Toto mělo za cíl jediné - bowling si získal čím dál větší náklonnosti Američanů. Organizátoři, soutěžní ligy, to všechno navenek vypadá velmi profesionálně. Není tomu tak. Většina, více než 70% z ligy, tvoří smíšená družstva hrajících nižší soutěže jen pro zábavu. Takže "organized open" se hraje spíše v duchu příjemně stráveného sobotního večera.

Dnes bowling hraje 100 miliónů lidí z více než 90 zemí z celého světa. Tento sport má dlouhou a zajímavou tradici a dobré vyhlídky aby vešel v podvědomí ještě více lidí po celém světě.